Przesunięty przez: Jurek S 2020-07-04, 12:36 |
Pielgrzymka do Niepokalanowa |
Autor |
Wiadomość |
Jurek S
Administrator

|
Wysłany: 2020-06-22, 17:35 Pielgrzymka do Niepokalanowa
|
|
|
Na ostatnim spotkaniu w Ogrodach Maryi wróciliśmy min do Pielgrzymki do Niepokalanowa. Zmieniliśmy termin ze względu na to, że będzie wtedy mógł pojechać z nami ks. Marek.
Plan jest taki. Wyjazd 7 sierpnia, nocleg w Brzózy. 8 sierpnia dojazd do Niepokalanowa. Trasa niemal idealnie podzielona na pół po 115km. Jeden nocleg w Niepokalanowie i w niedzielę powrót. Tym razem dogrywamy plan powrotu busem. Tak, że mielibyśmy cały dzień w Niepokalanowie. Być może udało by się jeszcze zobaczyć parę bunkrów w okolicach Sochaczewa. Mam zaprzyjaźnionego przewodnika.
I teraz, dlaczego piszę o tym w tym miejscu? Chcielibyśmy najpierw zrobić rozeznanie wśród członków Maksimum, a później dobrać spoza. Maksymalnie 15 osób. Kochani, trzeba wziąć tylko jeden dzień urlopu więc planujcie już. Trzeba w będzie bukować noclegi. Niestety trochę to wszystko podrożało. W Brzózie za osobę 50zł. (w każdym pokoju łazienka i aneks kuchenny) W Niepokalanowie w Domu rekolekcyjnym chyba wcale nie lepiej. |
|
|
|
 |
piotrf
Kali, prawie wykluczony
|
Wysłany: 2020-06-23, 00:11
|
|
|
Jeżeli tylko coś znowu się nie wykolei jestem chętny. Jedyny warunek to powrót przed 13 sierpnia do Lubelandii. No i tempo nieściganckie. |
_________________ "A tutaj skręć prosto"
"to głupi pomysł!" |
|
|
|
 |
Anna
|
Wysłany: 2020-06-26, 08:57
|
|
|
To i nas wstępnie zapisz Jurek. Mam nadzieję, że nie wypadnie mi akurat wtedy służbowy wyjazd... |
|
|
|
 |
Jurek S
Administrator

|
Wysłany: 2020-06-27, 20:08
|
|
|
To zaczynam robić listę
1. Ks. Karol
2. Jurek S
3. Aika
4. piotrf
5. Ignacy Jelinek
6. Nieśpiałowski Piotr
7. Jaro
8. Wioleta Świrska
9. dzidka
10.
11.
12.
13.
14.
15. |
Ostatnio zmieniony przez Jurek S 2020-08-03, 19:03, w całości zmieniany 11 razy |
|
|
|
 |
piotrf
Kali, prawie wykluczony
|
Wysłany: 2020-06-28, 13:25
|
|
|
Wygląda na to, że trzeba monitorować sytuację w Niepokalanowie - Bazylika i klasztor zamknięte - mam nadzieję, że przez miesiąc z hakiem sytuacja się uspokoi.
P.S. Myślę, że można by przenieść temat do działu Pielgrzymki - nie wszyscy się logują przeglądając forum. |
"to głupi pomysł!" |
|
|
|
 |
Jurek S
Administrator

|
Wysłany: 2020-07-04, 12:37
|
|
|
Dzwoniłem do klasztoru. Do 10-go mają kwarantannę. Wszystko wskazuje na to, że sytuacja wróci do normy, ale będę trzymał rękę na pulsie |
|
|
|
 |
Janusz
|
Wysłany: 2020-07-05, 07:43
|
|
|
8.08 Komunia Święta u wnuka ,pozdrówcie ojca Feliksa |
|
|
|
 |
Jurek S
Administrator

|
Wysłany: 2020-07-11, 19:42
|
|
|
Wg najnowszych informacji sytuacja w klasztorze jeżeli chodzi o covida czysta.
I mam drugą informację, powrót busem z przyczepką już dogadany. |
|
|
|
 |
Jaro
|
Wysłany: 2020-07-29, 06:23
|
|
|
Dzidkę proszę dopisać...dziękuję |
|
|
|
 |
piotrf
Kali, prawie wykluczony
|
Wysłany: 2020-08-03, 08:50
|
|
|
Ano czas nadchodzi to i zapotrzebowanie na informacje rośnie.
Przydałoby się znać miejsce i godzinę startu w piątek (zważywszy na mój brak formy sugerowałbym jak najwcześniej - 5:17 byłaby OK ).
Gdzie dokładnie nocujemy w Brzózie (jakbym się zapodział z tyłu).
Noclegi "pościelowe" czy śpiwór/karimatę brać?
Łączne koszty noclegi/transport/administracyjne też chciałbym znać żeby wiedzieć ile do sakiewki sypnąć. |
"to głupi pomysł!" |
|
|
|
 |
Jurek S
Administrator

|
Wysłany: 2020-08-03, 16:29
|
|
|
piotrf napisał/a: | Ano czas nadchodzi to i zapotrzebowanie na informacje rośnie. |
Piotrze, ponieważ mamy już doświadczenie z poprzedniej pielgrzymki to start będzie po Mszy św o godz. 7.00 u Maksymiliana Kolbego. I to jest zupełnie wystarczające, żeby dotrzeć przed zachodem słońca łącznie z odwiedzinami u Jana Kochanowskiego. Noclegi w łóżku z pościelą, tak że dodatki noclegowe nie potrzebne.
Nikt się nie zapodzieje, nie ma takiej opcji. Adres to chyba Warecka 68, mam tel. 508843472.
Nocleg w Brzózie 50zł, nocleg w domu rekolekcyjnym 45 zł. Pokoje z łazienkami. Obiad w Niepokalanowie i powrót bezkosztowy. |
|
|
|
 |
Jurek S
Administrator

|
Wysłany: 2020-08-10, 06:02
|
|
|
Przy pierwszej konferencji ksiądz Karol zadał nam pytanie jakie słowa wypowiedział Chrystus na rozpoczęcie swojej działalności. Oczywiście nie wiedzieliśmy, chociaż dobrze je znaliśmy. A były to: "Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię". Wokół tych dwóch słów, "nawracajcie się i wierzcie", został zbudowany duchowy wymiar naszego pielgrzymowania do miejsca szczególnej działalności patrona naszego klubu Maksymiliana Marii Kolbego - Niepokalanowa. Krótki, ale wspaniały czas pielgrzymowania we wspólnocie wiary, trudu drogi i takiej zwykłej radości dzielenia się swoją obecnością. W tym miejscu wielkie podziękowania dla księdza Karola, bez którego nie byłoby tego wymiaru. Mieliśmy bogaty program i każda chwila spędzona w tym szczególnym miejscu jak również podczas modlitwy w drodze i wieczornej inicjowanej przez ks. Karola miała swoją wagę, ale wspomnę o jednej. Chyba jakoś na to sobie zasłużyliśmy, bo ojciec który oprowadzał nas po muzeum, na koniec powiedział: "a, zaprowadzę was w jeszcze jedno miejsce gdzie zasadniczo nie prowadzi się gości." To druga kaplica gdzie modlił się św Maksymilian. I tam, podając intencje, zostawił na samych, pośród sprzętów ojca Maksymiliana, abyśmy w ciszy, na modlitwie przeżyli to spotkanie ze świętym.
Jeszcze wiele mógłbym napisać, ale dodam już tylko, że to nasze pielgrzymowanie podprowadza nas do tego jak budować swoje życie na Bogu, którego niedoścignionym wzorem jest Maksymilian Maria Kolbe. A dowodów tego są niezliczone ilości, które odnajdujemy w jego życiu.
https://www.facebook.com/...991400384327503 |
|
|
|
 |
|